AMSTERDAM – Het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk is het duurzaamste bedrijf ter wereld. ASML en Philips staan ook hoog genoteerd.

Dit maakte het Canadese onderzoeksbureau Corporate Knights vorige week bekend in de jaarlijke Global 100-lijst tijdens het World Economic Forum.

Naast criteria voor duurzaamheid, zoals de effectiviteit van het gebruik van grondstoffen, wordt er ook gekeken naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een transparante bedrijfsvoering en een gezonde verhouding tussen het salaris voor topmanagement en de gemiddelde werknemer, tellen ook mee.

Novo Nordisk behaalde de eerste plaats door een sterke reductie van de CO2-uitstoot van het bedrijf en het met korting verkopen van medicijnen aan ontwikkelingslanden.

ASML

Vier Nederlandse bedrijven staan in de top 100. ASML (plaats 5) is het duurzaamste Nederlandse bedrijf, gevolgd door Philips (12), DSM (23) en TNT (34). Volgens het onderzoek maakt ASML opvallend weinig afval voor een bedrijf dat veel grondstoffen gebruikt. Britse bedrijven zijn over het algemeen het duurzaamst: zij komen 16 keer in de top 100 voor.