AMSTERDAM – De elektrische automarkt komt ondanks miljardeninvesteringen niet van de grond in China. Dat schrijft het Financieele Dagblad zaterdag.

China investeert flink in de elektrische automarkt en de media in het land besteden veelvuldig aandacht aan de ‘groene revolutie’. Het land wil dat de markt in 2012 uitgroeit tot een productie van 500.000 elektrische auto’s en een miljoen in 2015.

Die ambitie lijkt een stap te ver, aldus het FD. Afgelopen jaar werden er in China in totaal 10.000 elektrische auto’s verkocht, op een totaal van 18,5 miljoen verkochte wagens.

Particulieren schaften 1000 elektrische wagens aan. De rest van de aankopen kwamen voor rekening van lokale overheden.

Volkswagen, een belangrijke speler op de Chinese automarkt, toont zich volgens de krant ook niet erg optimistisch over de vooruitzichten voor de elektrische variant.

Subsidies

Het prijskaartje vormt een hindernis voor de Chinese consument, evenals onduidelijkheid over subsidies. Er zijn verschillen tussen nationaal en lokaal beleid.

Bovendien schuift de Chinese regering de plannen voor de alternatieve automarkt steeds voor zich uit. De automarkt als geheel heeft ook last van scherpe terugval.