AMSTERDAM –Nissan mengt zich in de markt van draadloze opladers voor elektrische auto’s. De autofabrikant claimt elektrische auto’s net zo snel te kunnen opladen als met een stopcontact.

Dit meldt techsite The Verge. Het draadloze oplaadsysteem werkt door middel van inductie, een proces waarbij twee magnetische spoelen (één op de auto en één op het oplaadstation), elektriciteit opwekken zonder elkaar aan te raken.

Eerder dit jaar testte Google een soortgelijk systeem op zijn bedrijfsterrein in Californië. Nissan gaat het ‘Plugless Power’-systeem nu testen met zes publieke instanties. In Nederland is startup Proov bezig inductie-opladers beschikbaar te maken voor het openbaar vervoer.

Meerdere autofabrikanten zijn op dit moment druk in de weer met de ontwikkeling van zowel draadloze als verbonden oplaadsystemen voor elektrische auto’s.

Daimler en Toyota werken samen aan een standaard voor inductiesystemen. BMW en Siemens ondergingen een soortgelijke samenwerking. Audi, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Porsche en Volkswagen kwamen kort geleden overeen dat zij hetzelfde stekkersysteem voor elektrische auto’s gaan maken.