AMSTERDAM – Het Britse Durham gaat de warmte die vrijkomt bij de verbranding van lijken, gebruiken om elektriciteit op te wekken.

Twee verbrandingsovens krijgen een turbine die elektriciteit levert voor het lokale elektriciteitsnetwerk. Eén oven wordt gebruikt om het crematorium en de daarbij horende werkplekken zelf te verwarmen.

Het idee is aangewakkerd door plannen van overheden in het Verenigd Koninkrijk om de kwikuitstoot te verminderen. Britse crematoria stoten jaarlijks 16 procent kwik uit, wat vrijkomt uit vullingen van tanden.

Compensatie

Door de warmte van een verbranding op te slaan en te recyclen als elektriciteit, wil Durham de kwikuitstoot compenseren.

Met de vervanging van de ovens is 2,3 miljoen pond (2,7 miljoen euro) gemoeid. Naast dat het systeem elektriciteit levert aan het netwerk, moeten de ovens ook 2500 pond (2900 euro) per maand aan verwarming in het crematorium zelf opleveren.

Eerder dit jaar werd bekend dat een crematorium in het Britse Redditch de warmte die vrijkomt bij de verbranding van lijken, gebruikt om een lokaal zwembad te verwarmen.