ROTTERDAM - De Rotterdamse haven gaat na zeeschepen nu ook 'schone' binnenvaartschepen belonen met een korting op het havengeld. Schepen met een zogenoemde Green Award betalen volgend jaar 15 procent minder.

De korting kan oplopen tot rond de 160 euro. Dat maakte Havenbedrijf Rotterdam haven vrijdag bekend.

Inmiddels varen er meer dan vijftig binnenvaartschepen rond met een dergelijk certificaat, dat is ontwikkeld door de stichting Green Award samen met het Havenbedrijf. De schepen stoten minder schadelijke stoffen uit en varen met een bemanning die is getraind in duurzaam gedrag.

Zeeschepen die minder schadelijke stoffen uitstoten, kunnen al langer rekenen op een korting als zij de Rotterdamse haven aandoen. Volgend jaar zijn dat er 25. De korting voor zeeschepen kan oplopen tot zo'n 15.000 euro.

Crisis

Verladersorganisatie EVO zegt in een reactie de havengeldstrategie te verwelkomen. "Zeker in tijden van crisis is het voor de concurrentiepositie van verladers van belang de productie- en transportkosten van hun product zo laag mogelijk te houden. De door rederijen aan verladers doorberekende havengelden spelen bij de transportkosten vaak een belangrijke rol."