ROTTERDAM - Scholen in Rotterdam gaan handelen in CO2-certificaten waarmee ze hun eigen onderkomen kunnen verduurzamen.

De ‘nieuwe ruilhandel’ is onderdeel van de greendeal, zoals het Rijk die kortgeleden sloot met het bedrijfsleven en natuurorganisaties.

Dat hebben betrokken partijen, waaronder de gemeente en woningcorporatie Vestia, woensdag gezegd.

Het greendealproject van het rijk moet leiden tot energiebesparing in de gebouwde omgeving en vergroening van de economie. Een van die manieren om dat zo effectief mogelijk te doen, is bedacht door het bedrijf Sublean Group uit Sliedrecht. Het rijk spant zich in door onder meer de regelgeving te versoepelen.

Gedaante veranderen

Het bedrijf ontwikkelde een techniek om daken en gevels, maar ook voetbalvelden als een kameleon van gedaante te laten veranderen. ''Zo kan bijvoorbeeld een dak of gevel meervoudige functies krijgen.

Het kan als een reclamezuil dienen, zonnecellen herbergen, maar ook als een kameleon in een dak met mos veranderen om water op te vangen of CO2 uit de lucht te halen’’, licht Peter van Dommele van de Sublean Group toe.

Zelfvoorzienend

Op deze manier worden gebouwen zelfvoorzienend. Ze kunnen er zelfs geld mee verdienen, bijvoorbeeld door water en energie door te verkopen.

Er kan er ook worden gehandeld in CO2-certificaten, waarmee bedrijven hun uitstoot van koolmonoxide vrijwillig lokaal kunnen compenseren. De reclamezuil kan ook geld opleveren. De daken en gevels die Sublean ontwikkelde, zijn opgebouwd uit horizontale stroken die kunnen draaien naar de gewenste toepassing.

Eerste proef

De eerste proef in Rotterdam begint officieel eind van het jaar op het dak van het HAKA-gebouw in Merwe-Vierhavens in Stadshavens, eigendom van Vestia. De eerste resultaten zijn veelbelovend, aldus Van Dommele.

Bedoeling is dat de CO2-certificaten worden gegeven aan een nieuw te ontwikkelen scholencomplex in Schiebroek. De scholen kunnen die verkopen aan bedrijven die hun uitstoot van CO2 moeten compenseren omdat ze niet voldoen aan hun quota.