DEN HAAG - LTO Nederland dringt bij de Tweede Kamer aan op het behoud van het belastingvoordeel voor mensen die ''groen beleggen''.

Volgens de belangenorganisatie komen investeringen van boeren in gevaar als het kabinet vasthoudt aan het plan om dit voordeel stapsgewijs af te bouwen.

Mensen die geld steken in groene fondsen van banken, krijgen dit jaar nog een heffingskorting van 1 procent. Boeren maken gebruik van die fondsen bij onder meer het opwekken van duurzame energie of biologische landbouw.

Regeling

Volgens voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland is de regeling zeer effectief: ''Met 1 euro aan overheidsgeld in de vorm van belastingvoordeel wordt ruim 50 euro aan investeringen mogelijk gemaakt.''

Hij wijst op de ''green deal'' die de regering sloot met het bedrijfsleven en natuurorganisaties. Daarbij is ook afgesproken dat er onderzoek komt naar het ondersteunen van ''duurzame initiatieven'' door fiscale maatregelen.

De heffingskorting was vorig jaar nog 1,2 procent en zal volgend jaar uitkomen op 0,7 procent, tenzij de Tweede Kamer ingrijpt. De Tweede Kamer vergadert maandag weer over het belastingplan voor 2012.