AMSTERDAM - Overheden die eerste-generatie biobrandstoffen steunen, verstoren de wereldwijde voedselmarkt en moeten zich onmiddellijk op duurzamere alternatieven richten. Dat zei Paul Polman, CEO van Unilever, woensdag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam.

Polman riep op tot een nieuw Marshall-plan om ondervoeding te bestrijden. Daarbij zijn duurzame grondstoffen van groot belang, zei de bestuursvoorzitter op de conferentie 'Ontwikkelingssamenwerking en Bedrijfsleven', waar ook staatssecretarissen Ben Knapen en Henk Bleker, en prominenten als Prins Willem-Alexander en prinses Maxima aanwezig waren.

Unilever en andere bedrijven moeten zorgen dat illegale ontbossing voor bijvoorbeeld papier en palmolie stop worden gezet. "We hebben in de Arabische wereld gezien wat er kan gebeuren als regeringen geen respect tonen voor hun mensen", aldus Polman.

"Ook de ondergang van een bedrijf kan in een nanoseconde plaatsvinden, dankzij internet en social media."

Nieuw kapitalisme

Volgens Polman is er een nieuwe vorm van kapitalisme nodig. "We moeten naar een model van gedeelde waarde, in plaats van aandeelhouderswaarde."

Unilever kan daarbij grotere bijdrage leveren "dan welke overheid dan ook", meent Polman. "Dagelijks komen 2 miljard mensen in aanraking met onze producten." Dat aantal moet de komende jaren verdubbelen naar 4 miljard.

"Maar we kunnen niet zonder NGO's en overheden. Die relatie was voorheen moeizaam, maar er ontstaat een nieuw bewustzijn over het belang voor een onderlinge samenwerking", aldus Polman.

Campagne

Tijdens de conferentie werd de campagne 11 Partners in 2011 gelanceerd, bedoeld om jonge bedrijfstalenten te steunen bij hun samenwerking met een non-gournementele organisatie (ngo's).

NUzakelijk.nl is mediapartner van de campagne, die verder wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Partnerships Resource Centre, een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.