AMSTERDAM - Een nieuw busbedrijf wil volledig elektrisch openbaar vervoer in Nederland doorvoeren. Zónder snoeren en stekkers, maar met een accu en oplaadplaten. Dat zegt Proov-directeur René Zorge in een gesprek met NUzakelijk.

Proov is de naam van het busbedrijf van Zorge dat onlangs werd opgericht. Het bedrijf borduurt voort op activiteiten van ProRail rond het opladen van elektrische voertuigen. De railinfrabeheerder beperkt zich in het vervolg tot de kerntaken.

Zorge hoopt met de zogenaamde inductiebussen te bewijzen dat het ook mogelijk is volledig schoon en stil openbaar vervoer te laten rijden in de grote steden. “Hoe grootschaliger de toepassing, hoe groener, gemakkelijker en goedkoper het busvervoer in Nederland wordt.”

Praktijk

Zorge verwerpt daarmee de gedachte dat elektrisch rijden duur is en nog niet op grote schaal kan worden toegepast. Volgens hem rijden de bussen al in verschillende Europese en Chinese steden met succes. “Bovendien zijn inductiebussen goedkoper dan bijvoorbeeld hybride bussen.”

In 2010 reed al een proefbus in Utrecht. De gemeenteraad sprak van een geslaagde actie. Vanaf dit najaar start ook een proef in Oosterhout en eind 2011 zal een 12-meterinductiebus door ‘s-Hertogenbosch rijden.