UTRECHT - Bedrijfsleven, onderwijs en overheid slaan de handen ineen om te komen tot ''groene'' software, die minder hardware vereist en daarmee energie en dus ook geld bespaart.

Initiatiefnemer van het nieuwe open kennisnetwerk Knowledge Network Green Software (KNGS) is Agentschap NL, een onderdeel van het ministerie van EL&I. 

Nu al gaat 7,5 procent van het elektriciteitsverbruik in ons land op aan ict. Bij het toenemende dataverkeer dreigt dat te verdubbelen in het jaar 2020, aldus KNGS.

Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van 5 miljoen huishoudens. De CO2-uitstoot van de ict-sector komt nu al overeen met die van de luchtvaart.

"Bedrijven kunnen met groene software 20 tot 40 procent energie besparen", stelt KNGS-voorzitter Joost Visser. "Er zijn specifieke gevallen waar besparingen nog veel verder oplopen."

Export

Volgens Visser heeft 'groene software' minder processoren en opslagsystemen nodig voor hetzelfde resultaat. Visser: "Met alle datacenters en softwaremakers in dienstverlenend Nederland hebben we met groene software ook een nieuw exportproduct te pakken."

Aan het kennisnetwerk nemen tientallen bedrijven en organisaties deel, waaronder CapGemini, KPN en de Vrije Universiteit. Het netwerk is een uitwerking van de meerjarenafspraken voor efficiënter energiegebruik tussen bedrijfsleven en overheid, waarin is vastgelegd dat bedrijven elk jaar 2 procent energie-efficiënter moeten worden.