AMSTERDAM – Een Australische ondernemer wil de warmte van de zon en de kracht van wind gebruiken om energie op duurzame wijze op te wekken voor hele steden.

Al eeuwenlang gebruikt de mens schoorstenen om warme lucht af te voeren en zo gebouwen te koelen. Ondernemer Roger Davey gebruikt deze wetenschap op een iets andere manier en wil met zijn bedrijf EnviroMission de opstijgende warme lucht omzetten in energie.


Davey wil hiervoor een gigantische toren bouwen die warmte opvangt en vervolgens gebruikt om elektriciteit op te wekken. Hiervoor wordt de lucht eerst in een soort kassen opgewarmd door de zon, waarna de hete lucht met windenergie door de toren wordt geblazen. In de toren staan 32 turbines die aangedreven worden door de opstijgende warme lucht.


Hoe hoger de toren is, des te sneller de turbines kunnen draaien en des te meer elektriciteit opgewekt kan worden. Nadat de zon onder is gegaan blijft het bouwwerk warmte afgeven waardoor de turbines ook in het donker kunnen blijven draaien. Volgens het onderzoek van EnviroMission kan op deze manier genoeg energie worden opgewekt om honderdduizend huizen van stroom te voorzien.

Op het moment is het plan van Davey nog in de conceptfase, maar volgens de ondernemer heeft de techniek zich al bewezen op kleinere schaal in Duitsland en Spanje. Toch krijgt het plan ook kritiek van wetenschappers, omdat het nog onduidelijk is of de toren daadwerkelijk genoeg energie kan opwekken.


De realisatie van het project kost 750 miljoen dollar en het duurt twee jaar om de toren te bouwen. Voordat EnviroMission van start kan moet de techniek echter nog geperfectioneerd worden en een aantal financiële hordes worden overwonnen. Het bedrijf verwacht binnen enkele maanden te kunnen beginnen.