AMSTERDAM – De eerste ontwerpplannen van een zonne-energiecentrale in de Sahara worden in 2012 onthuld. Dit verklaart de projectmanager van het plan, Paul van Son, zo meldt persbureau Bloomberg woensdag.

Van Son is directeur van het Duitse Dii, het bedrijf dat het in 2009 begonnen project, genaamd Desertec, beheert. Het initiatief wordt gesteund door de Duitse turbinemaker Siemens en de bank Deutsche Bank.

Het eerste bouwplan wordt ‘binnen enkele maanden’ gepresenteerd, volgens Van Son, en gaat om de bouw van een energiecentrale in Marokko ter waarde van 600 miljoen euro. De centrale moet 150 megawatt gaan produceren.

Thermische zonne-energie

Het totale plan omvat een netwerk van energiecentrales van Egypte tot Marokko door de Sahara. Er komen voornamelijk thermische zonne-energiecentrales met spiegels die zonlicht naar een turbine weerkaatsen.

De elektriciteit wordt in eerste instantie aan de regio verkocht, maar overtollige energie wordt naar Europa getransporteerd. In 2050 kan dit in 15 procent van de energiebehoefte van het gehele continent voorzien. Totale investeringen komen op 400 miljard euro.

Twijfel

Doordat er nog geen centrales daadwerkelijk gebouwd zijn, twijfelen sommige analisten aan de haalbaarheid van het project. “Tot het moment dat Desertec echt een project van de grond krijgt en de details over de financiering en de aandeelhouders bekendmaakt, is het alleen nog meer een mooie ambitie”, verklaart Bloomberg-analist Logan Goldie-Scott.

Verder beginnen Noord-Afrikaanse overheden ook zelf met projecten. De bouw van een energiecentrale met een vermogen van 125 megawatt gaat bijna van start om Marokko.