DEN HAAG - Het duurzame inkoopbeleid van de overheid wordt op een andere leest geschoeid. De overheid zal aan ondernemers niet langer voorschrijven aan welke eisen producten moeten voldoen.

Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) woensdag gezegd tijdens een conferentie over duurzaamheid. Atsma wil een advies dat door ondernemers is opgesteld, overnemen. De aanpak van de overheid nu is ''te star'', zei de bewindsman.

Jaarlijks doet de overheid voor ongeveer 60 miljard euro aankopen. Het beleid is erop gericht dat de rijksoverheid 100 procent duurzaam inkoopt, gemeenten voor 75 procent en waterschappen voor 50 procent.

Energieverbruik

Concreet betekent het bij aankopen een streven naar minder energieverbruik, meer duurzame grondstoffen, minder afval, meer recycling en zo weinig mogelijk emissies van vervuilende stoffen.

Het Rijk kocht vorig jaar voor 99,8 procent duurzaam in, waarmee het doel op een fractie na gehaald werd. Lokale overheden presteerden zelfs veel beter dan verwacht. Goede cijfers, vindt Atsma. Maar volgens de staatssecretaris levert het huidige systeem voor ondernemers wel veel rompslomp op.

Resultaat

Atsma wil de gewenste resultaten van het beleid voortaan centraal stellen, in plaats van de eisen waaraan producten moeten voldoen. De bewijslast voor ondernemers wat dat betreft, wordt vereenvoudigd. Deze en andere maatregelen kunnen ondernemers forse besparingen opleveren, denkt de bewindsman.

De voorstellen van het bedrijfsleven leveren bovendien nog méér duurzaamheid op, aldus Atsma.