AMSTERDAM - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft woensdag in Eindhoven zijn eerste showroom in Nederland geopend. Een Europees importcentrum volgt mogelijk later.

Tesla produceert nu jaarlijks enkele honderden modellen van het type 'Roadster'. Maar vanaf eind volgend jaar moeten er zo'n 20.000 exemplaren van de luxe sedan 'Model S' van de band gaan rollen.

Eerder opende het Amerikaanse bedrijf al vestigingen in Londen, Kopenhagen, München, Zürich en Parijs.

"Eindhoven ligt centraal, en is daarnaast de slimste stad van de wereld met veel technologische kennis", zegt Rogier Kroymans, bij Tesla verantwoordelijk voor de Benelux. De vestiging in Eindhoven moet klanten in de hele Benelux gaan bedienen, maar als de Model S eenmaal in de verkoop is gegaan zal volgens Kroymans ook het aantal showrooms groeien.

De verkoopdirecteur houdt rekening met een jaarlijkse verkoop van 2000 Model S'en, vanaf het moment dat de productie eenmaal op gang is gekomen.

Bijtelling

"Leasemaatschappijen gaan enorm veel exemplaren van deze auto bestellen", blikt hij hoopvol vooruit. De Model S, die op basis van de huidige dollarkoers 50.000 euro moet gaan kosten, is in ieder geval tot en met 2015 vrijgesteld van bijtelling.

Leasebedrijf Athlon gaat de Model S aan de man brengen op de zakelijke markt. Onder meer de directieleden van de Rabobank, het moederbedrijf van Athlon, hebben al meerdere exemplaren van de Model S gereserveerd.

Kroymans probeert intussen, met behulp van het Formule E-team (een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid), het Europese importcentrum voor de Model S naar Eindhoven te halen. "Dat wordt veel groter dan de nu geopende showroom", aldus Kroymans.