AMSTERDAM - Het uitstellen van initiatieven om duurzaamheid te bevorderen is volgens onderzoekers van Ernst&Young een van belangrijkste risico's voor overheden en bedrijven in de publieke sector.

Het adviesbureau publiceerde maandag een nieuw onderzoek op basis van gesprekken met deskundigen en vertegenwoordigers uit de overheids- en publieke sector in vijftien landen.

Het gebrek aan 'duurzame' investeringen wordt genoemd naast andere risico's, zoals onvoldoende investeringen in onderwijs, en slechte beheersing van de kosten voor pensioenen en gezondheidszorg voor een vergrijzende bevolking.

Investeringen

Volgens Ernst & Young heeft het publieke debat over duurzaamheid door de wereldwijde economische crisis een lagere prioriteit gekregen. Hierdoor wordt het "vrij onwaarschijnlijk" dat de investeringen die noodzakelijk zijn om een groene economie te ontwikkelen ook echt gedaan zullen worden.

"Om klimaat- en duurzaamheidsrisico's te beheersen, moeten overheden transparantie garanderen in hun CO2-beleid en nieuwe wetten en regels introduceren die ervoor zorgen dat de consument meer duurzame keuzes maakt", stelt consultant Rob Ellermeijer.

Overheden moeten volgens hem de onzekerheden ten aanzien van deze initiatieven zo snel mogelijk wegnemen, "want onzekerheid belemmert investeringen."

Samenwerking

Volgens de onderzoekers moet er beter samen worden gewerkt tussen bedrijven en overheid. "De tijd dat de overheid verantwoordelijkheid is voor maatschappelijke doelen en het bedrijfsleven alleen zorg draagt voor rendement, is voorbij."

Ernst & Young wees al eerder op het belang van 'cleantech' als een mogelijke nieuwe industriële revolutie.