AMSTERDAM - Duitsland is erop gespitst om elektriciteit van Griekenland te kopen. Deze elektriciteit is via zonne-energie opgewekt. Dit meldt persbureau AFP.

Griekenland kan Duitsland 10.000 tot 15.000 megawatt (MW) aan energie leveren. Volgens de Griekse minister-president Papandreou hebben de Duitsers een enorme interesse in de duurzame energiebronnen van Griekenland.

Duitsland moet wel, omdat kernenergie uitgefaseerd wordt en de politieke onrust in de Noord-Afrika door woedt. Papandreou: “er was een project in de Sahara, maar dat staat op losse schroeven vanwege de politieke onrust."

Helios

Als onderdeel van het herstelprogramma is Duitsland de mogelijkheden aan het bekijken om twintig duizend hectare aan zonne-energieinstallaties aan te leggen in Griekenland.

Het project, met de naam ‘Helios’ (de Griekse God van de Zon), heeft een initieel budget van twintig miljard euro en zou tussen de dertig – en zestigduizend banen in Griekenland creëren.

De Duitse minister van Economische Zaken bezoekt volgende maand Griekenland om over een samenwerking te praten over duurzame energieopwekking.