AMSTERDAM – Braziliaanse ontwerpers tonen conceptvlieger die meer dan vijftig liter water per dag kan verzamelen met behulp van condensatie.

Er zijn vele duurzame manieren om water op te vangen, maar weinig methodes werken ook wanneer het niet regent. Het ontwerpduo Guilherme Rodrigues en Murilo Gomes hebben daarom een concept gemaakt van een ballon die water uit de lucht kan halen.

Met een heliumballon wordt de vlieger 'Skydrops' de lucht in gelaten terwijl het geankerd blijft aan de grond. Doordat er wind langs het koele metaal in de vlieger komt ontstaat er water op het oppervlak. Wanneer er genoeg water op het metaal staat, loopt het vanzelf naar beneden via de ankerkabel. De ballon moet tot twee maanden aan een stuk door kunnen vliegen.

In ideale omstandigheden kan Skydrops vele tientallen liters water verzamelen, maar in een droge gebieden heeft de ballon weinig effect. Een oplossing voor ontwikkelingsgebieden is het dus niet. Het is wel een goede manier om water op een duurzame manier te verkrijgen, tijdens het kamperen bijvoorbeeld.

Een volledige infographic legt de precieze werking van Skydrops uit.