AMSTERDAM – Wetenschappers aan MIT hebben een systeem ontwikkeld dat smartphones in staat stelt stoplichten te lezen. Hierdoor kan het de bestuurder vertellen wat de optimale snelheid is om aan te houden.

Veel brandstof gaat verloren aan het steeds moeten bijgassen en remmen in drukke steden. Met een systeem dat leest wanneer stoplichten op groen springen, willen onderzoekers van MIT ervoor zorgen dat mensen zuiniger gaan rijden.

De wetenschappers hebben SignalGuru, zoals het systeem heet, in de eerste plaats getest in een situatie waarbij stoplichten op vaste intervallen verspringen. Toen werd het verbruik van brandstof met twintig procent verlaagd. Omdat de vermindering afhankelijk is van meerdere factoren, zoals het type auto en de intervallen van stoplichten, moet met een flinke afwijking rekening gehouden worden. Elke besparing is echter winst.

SignalGuru werkt met visuele informatie, daarom kan het in de toekomst bijvoorbeeld ook aangeven waar het goedkoopste tankstation zich bevindt en vrije parkeerplekken markeren in een stad.

Nu staat het systeem nog op zichzelf, maar het is niet ondenkbaar dat het geïntegreerd wordt in bestaande navigatiesystemen volgens de wetenschappers.