AMSTERDAM – Triodos Bank heeft het balanstotaal in het eerste halfjaar van 2011 met zeven procent zien groeien tot 3,7 miljard euro. Dat heeft de duurzame bank vrijdag bekendgemaakt.

In de eerste zes maanden van afgelopen jaar nam het balanstotaal nog met tien procent toe. Triodos spreekt van “een gestage groei ondanks moeilijke economische tijden”. Het nieuwe vermogen bestaat vooral uit spaargelden en termijndeposito’s.

De nettowinst kwam uit op 7,6 miljoen euro, een stijging van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal klanten nam met ruim 31.000 toe tot 316.000.

Leningen

De kredietportefeuille met leningen aan duurzame bedrijven en projecten groeide met 12 procent. Dat is volgens Triodos in lijn met de doelstelling voor 2011.

Directievoorzitter Peter Blom noemt de kwaliteit van de kredietportefeuille “onveranderd goed”. Wel blijven de voorzieningen als gevolg van de moeilijke economische omstandigheden relatief hoog, meldt Triodos.

Dit geldt vooral voor projecten voor het opwekken van energie uit biomassa.

Nieuw kapitaal

Om de kapitaalpositie te versterken heeft Triodos Bank in de eerste zeven maanden van het jaar nieuw kapitaal aangetrokken. Door het uitgeven van aandelen in Spanje en België haalde de bank 37 miljoen euro binnen.

Later dit jaar gaat Triodos kapitaal aantrekken in andere landen. De doelstelling is om aan het eind van 2011 tussen de 60 en 90 miljoen euro aan nieuw kapitaal te hebben aangetrokken.

Beleggingsfondsen

De beleggingsfondsen van Triodos daalden met 3 procent tot 1,7 miljard euro. In dezelfde periode een jaar eerder was er nog sprake van een stijging van 6 procent.

De daling werd veroorzaakt door twee fondsen die gebruikmaakten van belastingvoordelen in Nederland, het Triodos Groenfonds en Triodos Cultuurfonds. "Deze daling was het gevolg van de beslissing van de Nederlandse regering om het belastingvoordeel voor beleggers in deze fondsen te beperken", aldus de bank.