AMSTERDAM - Het grootste zonne-energieproject ter wereld, in het Amerikaanse Blythe (Californië), past zonnepanelen toe in plaats van thermische zonne-technologieën.

Het Duitse Solar Millennium bouwt de zonne-energieboerderij van 1 gigawatt. De eerste 500 megawatt wordt gegenereerd via zonnepanelen. Voor de overige 500 MW wordt nog bekeken welke technologie wordt gebruikt.

CEO Christoph Wolff: “Op dit moment heeft zonne-energie de voorkeur in Californië. Dit besluit is genomen om de waarde van deze site te verhogen”. Niettemin blijft Solar Millinnium thermische zonne-technologieën gebruiken in andere delen van de wereld.

Solar Millennium is in gesprek met producenten van zonnepanelen, maar wilde nog geen verdere details kwijt. Grotere projecten die dichtbij een capaciteit zitten van 2 gigawatt stappen over van thermische technologieën naar zonnepanelen omdat de prijzen scherp dalen.

Door het besluit kan het bedrijf de energiecentrale financieren op de vrije kapitaalmarkt en ziet het af van de leengarantie van het Amerikaanse ministerie van Energie.