AMSTERDAM – Bierbrouwers Grolsch en Gulpener produceren de meest milieuvriendelijke bieren van Nederland. Lindeboom staat op de laatste plaats.

Dat blijkt donderdag uit een ranglijst van onderzoeksbureau Rankabrand.nl, dat de tien populairste biermerken van Nederland met elkaar heeft vergeleken.

Grolsch valt vooral op door een kleine uitstoot van CO2 bij het brouwen van het bier en het gebruik van relatief weinig water. Gulpener onderscheidt zich met het gebruik van uitsluitend milieuvriendelijk geteelde granen uit de directe omgeving van de Limburgse brouwerij.

Marktleider Heineken staat op de zevende plaats en de merken Amstel en Brand, die ook uit de Heinekenbrouwerijen afkomstig zijn, vallen eveneens buiten de top vijf.

Top vijf

Bavaria, Dommelsch en Jupiler completeren de top vijf. Voor de laatste twee merken geldt dat het gemiddeld waterverbruik per biertje in de afgelopen twee jaar met bijna 20 procent is afgenomen.

De biersector is volgens het onderzoeksbureau transparant over verantwoord ondernemen. De grote merken publiceren jaarlijks een duurzaamheidsverslag.

De biersector zou zich kunnen verbeteren door duidelijkere doelstellingen te formuleren voor het verminderen van de absolute uitstoot van broeikasgassen. Bovendien laten de meeste bierbrouwerijen geen concreet beleid zien op het gebied van het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen, aldus Rankabrand.