Investeerders vluchten uit duurzame energie

AMSTERDAM - In de VS steken investeerders minder geld in risicovolle duurzame projecten. Ze investeren in projecten met minder risico en een sneller resultaat.

Dat zijn vooral projecten die zich richten op energie-efficiency. Dit meldt Technology Review in een marktanalyse.

De tijd is voorbij dat investeerders lange termijn risico’s voor lief nemen. Honderden miljoenen dollars zijn gestoken in zonne-energie start-ups, die het geld nodig hadden om installaties en fabrieken te bouwen. Het kan jaren duren voordat de investeringen zijn terugverdiend.

Volgens de Dow Jones Venture Source hebben tientallen investeerders hun aanvankelijke investeringen in duurzame energie stopgezet.

Vluchten

Volgens de Cleantech Group "vluchten" veel investeerders naar energie-efficientie, zoals software die energieverbruik monitort en reduceert. Ook installateurs van zonnepanelen op daken ontvangen nog geld, zoals bijvoorbeeld Solar City.

Ook in zonne-celbedrijven zoals 1366 Technologies en Alta Devices is recentelijk geïnvesteerd. Niettemin is het volgens Sheeraz Haji, CEO van Cleantech Group, "steeds lastiger om fondsen binnen te halen".

Redenen

Er zijn een aantal redenen waarom investeerders hun interesse verschuiven. Ten eerste is in de bedrijven met de meeste potentie al geïnvesteerd, waardoor de minder goede bedrijven overblijven.

Ten tweede dalen de prijzen door grote investeringen in "conventionele" technologieën, zoals in gekristalliseerde siliconen zonnecellen. Dit maakt het voor nieuwkomers steeds lastiger om de markt te betreden.

Overheidssteun

Ook de steun vanuit de overheid loopt terug. Duitsland, Italie en Spanje verminderen hun subsidies en in de VS is er steeds minder stimulerende wetgeving op duurzame energie.

In de VS krijgen projecten tot september nog een kans om subsidie te krijgen uit een leen-garantieprogramma. Vooral voor bedrijven die grootschalige projecten bouwen en daarbij technologie gebruiken die voor private investeerders te risicovol is.

Uitdaging

Volgens David Victor van de Universiteit van Californie, gaat zevenachtste van alle investeringen in duurzame energie naar al bestaande technologieen. Volgens Victor staat de sector voor een enorme uitdaging om innovaties te bewerkstelligen.

Lees meer over:
Tip de redactie