AMSTERDAM - General Electric (GE) stopt 40 miljoen dollar (28 miljoen euro) in eSolar, een bouwer van zonne-energieparken. GE spreekt van een strategische investering, niet van een overname. Bij de bouw van de hybride centrale in Turkije werken de twee bedrijven al samen.

eSolar is een specialist in de bouw van zonneparken op basis van geconcentreerde zonne-energie. Er wordt een veld vol met spiegels gerealiseerd gericht op één centrale toren. Hierin wordt water verwarmd tot stoom door middel van het zonlicht dat spiegels reflecteren.

GE gelooft sterk in de combinatie van zonne-energie en gas, omdat gas de momenten van weinig zon kan opvangen. GE is een specialist in het bouwen van gascentrales. De CEO Paul Browning van GE’s thermische tak neemt zitting in het bestuur van eSolar.

Gas

Browning zegt: “Het gebruik van duurzame energie ging altijd gepaard met de flexibiliteit van aardgas op het elektriciteitsnet. Het gebruik van duurzame energie neemt wereldwijd toe, waardoor er meer behoefte is aan gasturbinetechnologie die zowel flexibel als efficiënt is."

"We denken dat deze combinatie van flexibel, efficiënt gas met duurzame energie kan helpen in het behalen van klimaatdoelstellingen. Dit is de toekomst van energieopwekking.”