AMSTERDAM – Dankzij een speciale zonnecel kan een mobiele telefoon het licht van het beeldscherm hergebruiken om zichzelf op te laden.

Het is tegenwoordig al mogelijk om mobieltjes en andere kleine apparaten op te laden met zonnecellen, maar deze werken uitsluitend met licht van buitenaf. Omdat veel van de energie van een beeldscherm opgaat aan het backlight, hebben onderzoekers aan de Universiteit van Californië een speciaal filter ontwikkeld die ook dat licht kan opvangen en hergebruiken.

Om het licht van binnenuit op te kunnen vangen worden polarisatiefilters (die ook gebruikt worden om zonnebrillen te ontspiegelen) aan de binnen- en buitenkant van het scherm geplaatst. Deze filters vangen 75 procent van het licht op. Door een speciale zonnecel hieraan toe te voegen kan lichtenergie worden opgevangen en omgezet worden in elektriciteit.

Hoeveel energie er precies met behulp van de techniek kan worden omgezet is nog onduidelijk. De techniek is volgens de onderzoekers echter makkelijk toepasbaar in huidige producten en daarom al snel geschikt voor de commerciële markt.