AMSTERDAM – De LED-lamp die Philips heeft ontwikkeld ter vervanging van de 60 watt-gloeilamp is in de prijzen gevallen in een wedstrijd uitgeschreven door het Amerikaanse Ministerie van Energie.

De wedstrijd Bright Tomorrow Lighting Prize (L Prize) is opgezet om de verlichtingsindustrie uit te dagen energiezuinige lampen te maken ter vervanging van de gloeilamp.

Philips creëerde in 2009 de winnende LED-lamp ter vervanging van de 60 watt-gloeilamp. Die gloeilamp is een van de meest gebruikte lichtbronnen in de Verenigde Staten. De LED-lamp heeft een energieverbruik van 10 watt en gaat 25.000 uur mee.

Energie

Als elke 60 watt-gloeilamp in Amerika vervangen wordt door het LED-alternatief, betekent dat een besparing van 3,9 miljard dollar aan energiekosten. Tevens wordt de uitstoot van koolstofdioxide beperkt met 20 miljoen ton.

Als winnaar ontvangt Philips 10 miljoen dollar en maakt het deel uit van diverse promoties rondom de L Prize.

De winnende LED-lamp kan begin 2012 in Amerikaanse winkels liggen. Deze lamp heeft tevens als basis gediend voor de 12 watt MYAmbiance LED-lamp die in de Benelux verkrijgbaar is sinds november 2010.