AMSTERDAM – Windenergie zal in 2020 ruim drie keer zoveel opleveren als nu het geval is. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Vereniging voor Windenergie (EWEA).

Voorwaarde is wel dat er flink geïnvesteerd wordt in Europese windparken. In totaal zal er gedurende dit decennium zo’n 194 miljard euro in de ontwikkeling van windenergie gestoken moeten worden.

In 2030 zal windenergie zoveel opleveren dat alle naar schatting 241 miljoen Europese gezinnen ermee van stroom voorzien kunnen worden. “Het succes is vooral te danken aan sterke Europese regelgeving tot aan 2020, die na die tijd ook in stand zal moeten blijven”, aldus directeur Justin Wilkes van EWEA.

Productie

De productie van windenergie zal volgens de organisatie stijgen van 182 tot 581 terawattuur (TWh), oftewel van 5,5 tot 15,7 procent van de totale Europese vraag in 2020. In de tien jaar daarna stijgt de productie verder tot 1,154 TWh, ongeveer 28 procent van de totale vraag.

In Nederland zal de capaciteit van windenergie in 2020 zelfs 4,2 keer zo groot zijn, waarmee Nederland boven het Europese gemiddelde uitkomt. Dit is goed voor 20 procent van de verwachte vraag tegen die tijd.

Polen

De groeicijfers lopen onder de 27 lidstaten van de EU sterk uiteen. Polen en Finland zullen de sterkste groei laten zien, terwijl de toename in bijvoorbeeld Denemarken en Spanje beperkt is.

De EWEA benadrukt dat windenergie er niet alleen voor zorgt dat de Europese klimaatdoelstellingen kunnen worden waargemaakt, maar dat het ook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert en bovendien banen oplevert en Europa competitiever maakt.