ZOETERMEER - Meer dan de helft van de ondernemers (65 procent) investeert weliswaar in duurzame verlichting, maar 42 procent gooit oude spaar- en ledlampen vervolgens gewoon in de prullenbak.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van GfK Panelservices, in opdracht van Stichting LightRec naar het lampenbezit binnen het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Het MKB in Nederland bezit in totaal zo’n 20 miljoen lampen, waarvan bijna 14 miljoen energiezuinige exemplaren. Daaronder zijn 10 miljoen tl-buizen, 3 miljoen spaarlampen en 0,6 miljoen ledlampen.

Van al deze lampen ligt ongeveer 11 procent op voorraad, waarvan maar liefst 700.000 kapotte exemplaren, blijkt uit het onderzoek onder ruim 1300 respondenten.

Glasbak

Helaas gooien nog veel MKB’ers kapotte spaarlampen in de vuilnis- of glasbak, aldus Stichting LightRec die zich inzet voor een milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur.

''Dat is jammer, aangezien meer dan 90 procent van de materialen kan worden hergebruikt. MKB’ers zouden hun gebruikte lampen en armaturen bij de milieustraat af moeten leveren.''

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel ondernemers nog de traditionele gloeilampen gebruiken. Energiezuinige ledverlichting beslaat nog maar 3 procent van het totaal lampenbezit.

Consumenten

Het MKB in Nederland gaat over het algemeen wel milieubewuster om met verwijderen van lampen dan Nederlandse huishoudens. Zo leveren kleine ondernemingen 10 procent meer oude spaarlampen en tl-buizen in dan consumenten.

''Bij de laatstgenoemde verdwijnen deze helaas nog met grote regelmaat in de vuilnisbak.'' Het totaal aantal lampen in Nederlandse huishoudens bedraagt ruim 400 miljoen.