AMSTERDAM - Binnen de zonne-energiemarkt is de onderlinge concurrentie sterk toegenomen. Taiwanese zonne-energiebedrijven moeten gaan opschalen om de Chinese concurrentie de kop te bieden, bericht persbureau Reuters maandag.

Bedrijven die zich richten op een activiteit, zoals het produceren van cellen bijvoorbeeld, lopen kans de boot te missen, ook omdat de financiele prikkels van de Duitse en Italiaanse regering zijn stopgezet, aldus de Chinese analist Min Li van effektenkantoor Yuanta Securities tegenover de persdienst.

De komende drie tot vijf jaar worden de marges op producten steeds geringer, omdat Chinese bedrijven sterk uitbreiden ondanks een afnemende vraag, aldus Li.

Het Chinese GCL-Poly Energy Holdings was een jaar geleden een leverancier voor wafer-producenten, maar is inmiddels een van de grootste producenten van wafers geworden, door de overname van MEMC en Sino-American.

Ze investeren in totaal 2,28 miljard dollar (bijna 1,6 miljard euro) om de productie een boost te geven.

Ook LDK Solar gaat de wafer productie met een derde vergroten tegen het einde van 2011. Ook de Chinese moduleproducenten Suntech Power Holdings, Yingli Green Energy Holding en Trina Solar domineren de Europese en Japanse zonne-energiemarkt.

Het gevolg is dat deze producenten hun prijs verder kunnen laten dalen. Hun producten worden tegen erg lage prijzen aangeboden.

Taiwan

De totale verkopen van de top 5 van Taiwanese producenten is in mei met vijftien procent gedaald ten opzichte van april, toen de verkoop ook al een daling noteerde van 36 procent. Analisten verwachten dat enkele van deze producenten over 2011 een winstdaling gaan noteren van 80 procent ten opzichte van 2010.

Taiwanese producenten gaan wel joint ventures aan, maar deze komen volgens Reuters te laat en zijn de te klein in omvang. De prijs van hun producten zijn te hoog omdat ze samenwerken met duurdere cellenproducenten uit Europa en Japan.