AMSTERDAM - De Spaanse thermische zonne-energiecentrale Gemasolar kan 24 uur per dag stroom leveren. Na zonsopgang wekt de centrale zelf energie op.

De ‘Power Tower’-centrale van Torresol Energy, vlakbij Sevilla, benut de hitte van de zon om stoomturbines aan te drijven en gebruikt geen zonnepanelen.

Het voordeel is dat hitte veel gemakkelijker kan worden opgeslagen dan licht, waardoor de productie van elektriciteit ook ‘s nachts kan doorgaan.

2650 spiegels

De centrale, met een vermogen van 19,9 Megawatt, staat op een terrein van 185 hectare. De centrale bestaat uit een verzameling van 2650 spiegels (heliostaten) die de zonnestralen richten op de top van een 140 meter hoge centrale toren.

De warmte van de geconcentreerde zonnestralen verhitten gesmolten zouten in de toren tot meer dan 500 graden celcius. De hete zoutvloeistof worden vervolgens opgeslagen in tanks die speciaal ontworpen zijn om de hoge temperaturen te behouden.

Zout smelt pas bij relatief hoge temperaturen. Hierdoor kan het opgeslagen worden om later in contact te brengen met water, dat bij lagere temperaturen aan de kook raakt. 

Zonder zon

Door het opslagsysteem kan de energiecentrale zonder binnenkomende zonnestraling 15 uur lang haar stoomturbines aandrijven en elektriciteit opwekken. Binnen een maand tijd heeft de centrale een 24-uurs levering behaald.

De Gemasolar heeft een capaciteit van ongeveer 110 Gigawatt-uur per jaar. Dit is voldoende om 25 000 huizen van stroom te voorzien en daarnaast de uitstoot van CO2 met 30.000 ton per jaar te verminderen.

Een journalist van Forbes bezocht de centrale en zette dit verslag op Youtube: