AMSTERDAM – TU Delft test intelligente straatlantaarns die pas geactiveerd worden als iemand in de buurt komt.

Dankzij een slimme techniek is het mogelijk om het energieverbruik van buitenverlichting drastisch te verlagen. Straatlampen branden in Nederland namelijk altijd op vol vermogen, ook als er niemand in de buurt is. Dat betekent veel energieverspilling en lichtvervuiling.

Het systeem kan toegepast worden op alle dimbare lampen en bestaat onder andere uit een bewegingssensor. De verlichting gaat nooit helemaal uit, maar dimt naar twintig procent van het vermogen als niemand in de buurt is. Wanneer een persoon of voertuig in de buurt komt schakelt de verlichting pas over naar honderd procent vermogen.

Doordat de lampen draadloos met elkaar verbonden zijn gaat een hele rij lampen in een keer aan, zodat je niet in het donker hoeft te turen. Het werkt dus als een soort zoeklicht dat mensen volgt naarmate ze zich verplaatsen. Het draadloze systeem laat bovendien aan een centraal systeem weten wanneer een lamp vervangen moet worden.

Chintan Shah, ontwikkelaar van het systeem, verwacht met de methode tot tachtig procent energie te besparen en een oplossing te bieden voor lichtvervuiling in druk bevolkte gebieden. De techniek is nog wel in ontwikkeling, zodat problemen met beweging van takken en dieren opgelost kunnen worden.

Bekijk video: