Amsterdam start groot zonnestroomproject

AMSTERDAM - In Amsterdam worden vrijdag op 27 locaties in totaal 2.800 zonnepanelen in gebruik genomen. Volgens de gemeente gaat het om het grootste binnenstedelijke zonnestroomproject van Nederland.

De panelen, verspreid over 21 basisscholen en 6 andere gebouwen, leveren een stroomhoeveelheid die gelijkstaat aan ongeveer 200 huishoudens. De vervanging van reguliere stroom zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot van 310 ton per jaar.

De stroom wordt allereerst gebruikt om de scholen zelf van energie te voorzien, maar de totale hoeveelheid is veel groter dan de behoefte van de scholen. De extra stroom wordt aangeboden aan geïnteresseerde buurtbewoners.

Omdat de panelen op de daken van basisscholen liggen, zorgt het project er ook voor dat het opwekken van duurzame energie zichtbaar wordt voor 4800 leerlingen en hun ouders. Op alle locaties hangt een informatiepaneel met de actuele opbrengst. Ook besteden de scholen in de lessen aandacht aan zonne-energie.

Fossiel

Amsterdam streeft ernaar de stad minder afhankelijk te maken van "milieuonvriendelijke en schaarse fossiele brandstoffen". ”Als gemeente willen we grootschalige uitrol van zonnestroom in de stad mogelijk maken", zegt Maarten van Poelgeest, Wethouder Klimaat en Energie.

"Het is daarvoor wel nodig dat allerlei belemmeringen worden weggenomen en dat we slimme modellen bedenken. Wat dat betreft kan dit project als voorbeeld dienen.”

Aanleg

Twee bedrijven zijn verantwoordelijk voor de aanleg, exploitatie en het onderhoud: zonne-energiebedrijf International Solar uit den Bosch en energiemaatschappij Greenchoice.

Deze bedrijven zijn de komende 15 jaar eigenaar van de panelen. Daarna kunnen de scholen de installatie gratis in eigendom krijgen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie