Biobrandstof uit zaagsel

AMSTERDAM - Onderzoekers hebben een manier gevonden om brandstof uit zaagsel te halen, zodat dit geen negatieve invloed heeft op de voedselvoorziening.

Steeds meer grote maatschappijen stappen over op biobrandstoffen, maar daarmee ontstaat gelijk een nieuw probleem. De eerste generatie biobrandstof is namelijk verkregen uit suikers, zetmeel en plantaardige oliën. Het gebruik hiervan is volgens activisten onverantwoord, omdat het aanspraak maakt op de voedselvoorziening. Het kan daarom beter gebruikt worden om honger en armoede te bestrijden.

In een zoektocht naar nieuwe technieken, om brandstof uit niet-eetbare producten te halen, kwamen onderzoekers uit op zaagsel. Met behulp van een pyrolyse reactor, een apparaat dat met temperaturen van rond de 500 graden Celsius werkt, hebben de onderzoekers een manier gevonden om de oliën uit dit restproduct te halen.

Volgens Nader Mahinpey, onderzoeker aan de universiteit van Calgary, kan in de toekomst aan ongeveer twintig procent van onze energievraag worden voldaan met deze methode. Het zal echter nog tussen de vijf tot tien jaar duren voordat deze methode commercieel toepasbaar is.

NUwerk

Tip de redactie