Arabische McDonald's-trucks rijden op frituurvet

AMSTERDAM - In navolging van eerdere experimenten in Groot-Brittannië en Oostenrijk laat fastfoodketen McDonald's zijn bevoorradingstrucks in de Verenigde Arabische Emiraten voortaan op bewerkte frituurolie rijden.

Om hoeveel biodiesel het gaat wil het Amerikaanse concern niet vertellen, maar het zou genoeg zijn om alle McDonald's-vrachtwagens in het land van brandstof te voorzien. De emiraten tellen bij elkaar 80 vestigingen van de keten.

Het gaat om honderd procent afgewerkte frituurolie, en geen mengsel met traditionele brandstoffen. Het brandbare goedje kost volgens de raffinaderij, Neutral Group, even veel als reguliere diesel.

Opmerkelijk is dat het project plaatsvindt in een regio die nog niet bepaald bekend staat om zijn afkeer van het gebruik van fossiele olie. Abu Dhabi, een van de zeven emiraten, probeert zich echter te profileren als 'hotspot' voor duurzame energie.

Het emiraat bouwt onder meer aan een nieuwe stad, Masdar, die voor zijn energiebehoefte enkel gebruikt maakt van zonne-energie en andere 'schone' bronnen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie