Thomson Airways start vlucht met bakolie

AMSTERDAM - De Britse luchtvaartmaatschappij Thomson Airways gaat eind deze maand een vlucht naar Spanje uitvoeren met bakolie als gedeeltelijke brandstof. Na de zomervakantie wordt deze vlucht wekelijks uitgevoerd.

Het gaat om het traject Birmingham-Palma (Mallorca). In de winter zal Palma verruild worden voor Alicante. De brandstof bestaat uit een mix van Jet A1-vliegtuigbrandstof en een biobrandstof op basis van bakolie. Het Nederlandse SkyNRG levert deze mix.

Met bakolie als brandstof probeert Thomson Airways de doelstelling van moederbedrijf TUI Travel te behalen, dat in 2014 de uitstoot van CO2 met zes procent verminderd wil zien. Eerder dit jaar vloog KLM met dezelfde brandstof van Amsterdam naar Parijs. Ook KLM is van plan enkele van dit soort vluchten standaard te maken.

Voor- en tegenstanders

Het gebruik van een biobrandstof op basis van bakolie kent voor- en tegenstanders. Steun komt vooral vanuit de overheid, die in de mix een manier ziet de CO2-uitstoot te verminderen. Maar activisten vinden het gebruik van biobrandstof niet eerlijk.

Componenten als palmolie en andere voedselgewassen zouden beter gebruikt kunnen worden, zoals bij het bestrijden van honger en armoede in de wereld.

De Europese Commissie tekende vorige week een overeenkomst met luchtvaartmaatschappijen en producenten van biobrandstof. In 2020 moet er twee miljoen ton biobrandstof voor de luchtvaart gemaakt worden.

NUwerk

Tip de redactie