AMSTERDAM - Australische wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld, die de levensduur van een mobieltje aanzienlijk verlengt. Een piëzo-elektrische techniek zorgt ervoor dat een accu wordt opgeladen tijdens het intikken van de toetsen.

Piëzo-elektriciteit is stroom die ontstaat door het omzetten van druk en wrijving in elektriciteit. Om de techniek te kunnen hanteren, maken de onderzoekers van de RMIT University in Melbourne en de Australian National University (ANU) gebruik van een dun filmlaagje.

De wetenschappers verwachten dat hun toepassing functioneert op zowel smartphones, tablets als laptops. Hun volgende inspanningen richten zich op het versterken van de spanning en perfectioneren van de wisselwerking van de filmlaag met de chip in een mobieltje.

Het zal naar hun schatting nog twee à drie jaar duren voordat piëzo-elektriciteit een gangbare energiegenerator wordt voor gadgets. Toch kijken de onderzoekers alvast vooruit op de toepassing van de techniek in andere industrieën. Ze denken onder meer aan piëzo-elektrische lagen in hardloopschoenen en zelfs het inzetten van bloeddruk voor het aandrijven van een pacemaker.