BRUSSEL - De EU-landen moeten veel meer doen om hun energieverbruik terug te dringen. In het huidige tempo wordt de doelstelling om in 2020 minstens 20 procent minder energie te verbruiken dan nu niet gehaald.

De bestaande maatregelen zullen slechts tot de helft daarvan leiden. Dat stelt de Europese Commissie, die woensdag met wetsvoorstellen kwam om de lidstaten te verplichten meer te doen.

Energieleveranciers worden als het aan de commissie ligt, verplicht om hun energieproductie elk jaar met 1,5 procent te verminderen. Zij moeten hun klanten helpen bij het installeren van energiezuinige verwarmingsinstallaties, dubbele beglazing of geïsoleerde daken. Dit alleen al zal het energieverbruik met ruim 6 procent extra verlagen.

Overheden

De overheden zouden meer subsidies moeten verstrekken om de consument zelf ertoe aan te zetten dat soort maatregelen te nemen.

Overheden moeten zichzelf ertoe verplichten zo veel mogelijk energiezuinige gebouwen te betrekken en producten en diensten te kopen.

Ook zouden zij jaarlijks minstens 3 procent van de oppervlakte van hun bestaande gebouwen moeten renoveren om daar het energieverbruik terug te dringen. De kosten daarvan worden via de energiebesparing snel terugverdiend, denkt de commissie.

Energiemeters

In 2020 moeten in 80 procent van alle woningen 'slimme' energiemeters zijn geïnstalleerd waarop de consument zijn verbruik gedetailleerd kan aflezen.

De energierekeningen moeten ook duidelijker worden. Bovendien moet de klant via die meters de mogelijkheid krijgen om van een afstand - via internet of de mobiele telefoon - apparaten in huis uit te schakelen.

Kosten

De energiemaatschappijen mogen de kosten voor deze maatregelen deels omslaan over de gebruikers, maar Europees commissaris Günther Oettinger (Energie) gelooft toch dat zij zullen leiden tot een lagere energiefactuur voor de consument. Bovendien zal het volgens hem tot vele nieuwe banen in de energiesector leiden.

Oettinger wil dat de nationale toezichthouders voor de energiesector bij het goedkeuren van de energietarieven ook kijken naar de mate waarin de energiebedrijven werk maken van een zuiniger productie.