AMSTELVEEN - KLM gaat vanaf september tussen Amsterdam en Parijs op afgewerkt frituurvet vliegen. Met deze vluchten op biokerosine zet de luchtvaartmaatschappij een nieuwe stap in de verduurzaming van de luchtvaart, zo maakte KLM woensdag bekend.

KLM-directeur Camiel Eurlings zegt ''bijzonder trots'' te zijn dat KLM deze substantiële stap zet. De luchtvaartmaatschappijen krijgen binnenkort wereldwijd toestemming commerciële vluchten op biobrandstof aan te bieden.

Eurlings: ''De weg naar 100 procent duurzame energie is een enorme uitdaging.'' Ook voor de luchtvaart zijn volgens Eurlings alternatieve brandstoffen van biomassa de enige passende vervanging voor fossiele brandstoffen.

Biobrandstof

KLM begon in 2009 met de eerste testvluchten op biobrandstof. Deze biokerosine voldoet aan dezelfde technische specificaties als traditionele kerosine. Aan de vliegtuigmotoren of de infrastructuur zijn dan ook geen aanpassingen nodig.

De industrie lanceerde woensdag ook een initiatief om commercieel gebruik van biobrandstoffen in de Europese luchtvaart te bespoedigen.

De Europese Commissie, vliegtuigproducent Airbus, Europese luchtvaartmaatschappijen en producenten van biobrandstoffen slaan de handen ineen met als doel een jaarlijkse productie en gebruik van 2 miljoen ton biobrandstof in de luchtvaart per 2020.