AMSTERDAM – ‘Rijke’ landen hebben niet de beloofde 30 miljard dollar aan klimaatsteun voor arme landen geleverd. Dit verklaren verschillende overheidsvertegenwoordigers van ‘arme’ landen, zo meldt persbureau Bloomberg maandag.

Er is maar 5 miljard dollar aan nieuwe steun uitgekeerd door rijke landen. De rest van het bedrag was al eerder toegezegd of komt uit potjes voor ontwikkelingsgeld. Dit zou blijken uit een rapport dat op initiatief van door Pakistan, Bangladesh en de Salomonseilanden.

“Dit is ontwikkelingsgeld verpakt als klimaatsteun”, verklaart de vertegenwoordiger van Pakistan, Farrukh Khan. Hij betwijfelt dat het totale bedrag nog wordt uitgekeerd. “Het gevoel is diep van binnen erg sterk dat dit niet gaat gebeuren.”

Ontwikkelde landen beloofden in 2009 miljarden steun voor arme landen tijden de top in Kopenhagen. Het falen van rijke landen om aan de belofte te voldoen, is een deuk in het vertrouwen van armere landen.

Klimaatverandering

De klimaatsteun is bedoeld om armere landen te helpen met de klimaatverandering om te gaan. Ontwikkelde landen beloofden dat de klimaatsteun jaarlijks zou toenemen met 100 miljard dollar vanaf 2020.

Bangladesh en de Salomonseilanden behoren tot een groep landen met laag geleden kustgebieden die het meeste last gaan krijgen van klimaatverandering. Zij zijn afhankelijk van vrijwillige beloftes van landen omdat er geen juridisch raamwerk is om overheden te verplichten zich aan klimaatdoelstellingen te houden.

Japan

Japan is een van de grootste deelnemers aan het project. Het heeft beloofd om 15 miljard dollar te leveren, maar 10 miljard daarvan was al eerder toegezegd in 2008.

Een Japanse overheidsfunctionaris verklaart dat de definitie van ‘nieuw’ niet belangrijk is, maar de impact die de steun heeft.

“Er is een lange geschiedenis waarbij de G8 gigantische hoeveelheden geld toezegt en  het bedrag kleiner wordt als het echt wordt uitgekeerd”, aldus een onderzoekster die meewerkte aan het rapport.