AMSTERDAM - Ahold voorziet 630 supermarktlocaties aan de Amerikaanse oostkust van een nieuw softwaresysteem dat het energieverbruik analyseert en reduceert.

De Nederlandse levensmiddelenfabrikant heeft daarvoor een zes jaar durende deal gesloten met ecosoftwareleverancier EnerNOC.

Het softwaresysteem is in staat om het energieverbruik van gebouwen gedetailleerd in kaart te brengen. EfficiencySMART, zoals het systeem heet, rekent bijvoorbeeld realtime uit hoeveel extra energie een supermarkt moet genereren tijdens een hete zomerdag.

Overbodig

Wanneer er overbodig veel verlichting schijnt binnen een locatie die 24 uur per dag open is, dan brengt het systeem de gebruiker daar van op de hoogte. Vestigingsleiders ontvangen waarschuwingen als er onnodig en onverantwoord veel energie wordt verbruikt.

Ahold kan per locatie naar schatting zo'n vijf procent besparen op energiekosten. "Ahold USA werkt sinds 2005 met EnerNOC, en gedurende die tijd hebben we per locatie een veel duidelijker beeld van ons energieverbruik gekregen", zo reageert een manager van de Amerikaanse divisie op technologiesite Smartplanet. EfficiencySMART stelt Ahold in staat om die lessen naar een hoger niveau te tillen."

Trend

EnerNOC is niet de enige leverancier van een software dat het energieverbruik verbetert. Vorige week introduceerde ook IT-gigant IBM een dergelijk systeem. Voorname klanten zijn grootbedrijven, die meerdere locaties bezitten en een grote behoefte hebben aan energie-efficiënt beleid.

Ahold bestaat in de VS uit 750 winkels, verdeeld over vier regionale divisies: Stop & Shop New England, Stop & Shop New York Metro, Giant Landover en Giant Carlisle. Ahold bezit verder ook Peapod, een webkruidenier.