AMSTERDAM - IBM onthult donderdag in New York een nieuw energiebeheersysteem, dat het energieverbruik van gebouwen tot zo'n 40 procent zou kunnen verminderen.

Dat meldt het techkatern van CNET. De 'Intelligent Building Management Software' verzamelt en analyseert allerlei algoritmen om de energie-efficiëntie en het onderhoud van apparatuur te verbeteren.

Veel multinationals, de voornaamste klanten van IBM, maken al gebruik van sensorsystemen die met een centrale computer informatie uitwisselen over onder meer het energieverbruik. Zo krijgt een computer gegevens van verwarmings-en koelinstallaties over de temperatuur, de luchtvochtigheid, het licht en luchttrillingen.

Elke minuut optimaliseren

IBM ontwikkelde software dat bruikbare aanwijzingen uit deze gegevens kan herleiden. De software, dat kant-en-klare rapporten kan aanreiken, registreert en verwerkt gegevens op realtime basis. "Met behulp van dit systeem kun je elke minuut je energiebeheer optimaliseren", aldus het bedrijf, dat erop wijst dat hiermee op tijd een defect in een koelsysteem kan worden aangetroffen.

De software is geschikt voor één gebouw, maar is volgens IBM vooral ontworpen voor de analyse van meerdere kantoorlocaties tegelijk. Naast dat het energieverbruik volgens de ICT-gigant met de software tot zo'n 40 procent kan worden verminderd, zou er ook tussen de 10 tot 30 procent op de beheerkosten bezuinigd worden.