AMSTERDAM – De Chinese windenergieproducent Huaneng Renewables heeft 800 miljoen dollar (550 miljoen euro) opgehaald tijdens de beursgang van het bedrijf. Dit melden verschillende internationale media vrijdag op basis van anonieme bronnen.

De notering aan de beurs van Hongkong voldoet naar verluidt aan de verwachting van het bedrijf. Investeerders betaalden 2,5 Hongkong dollar voor een aandeel. Het bedrag ligt op 14,2 keer de verwachte winst van Huaneng voor 2011.

Het opgehaalde bedrag is wel lager dan eerder gepland. In december van vorig jaar wilde de windenergieproducent nog 1,3 miljard dollar ophalen. Huaneng verklaarde toen dat “onverwachte marktvolatiliteit” in de weg stond.

Schuldenproblemen

Ook zouden investeerders liever geld in hun zak houden door de verminderde economische groei in China en de schuldenproblemen in de eurozone.

Huaneng Renewables is onderdeel van het conglomeraat China Huaneng. Dit concern is de grootste energieproducent van China met ruim 100.000 werknemers.

Wens

Onder de investeerders in Huaneng Renewables zijn het Chinese staatsfonds China Investment, het Singaporese staatsfonds Temasek en het Amerikaanse bedrijf General Electric.

De Chinese overheid sprak eerder de wens uit dat in 2020 15 procent van de energieproductie in het land duurzaam is. In 2010 steeg de Chinese windenergieproductie met 67 procent naar 42,5 gigawatt.