AMSTERDAM - Chinezen behoren tot de meest enthousiaste bevolkingsgroep wat betreft elektrisch rijden, zo blijkt uit een onderzoek van IT-consultant Accenture.

Accenture vroeg ruim 7000 autorijders in 14 landen naar hun houding ten opzichte van elektrische auto's. Behalve in West-Europa en de VS, werden ook Aziatische bestuurders in China, Zuid-Korea en Japan aan de tand gevoeld.

Op de vraag of elektrische auto's conventionele brandstofauto's moeten vervangen, antwoordt 86 procent van de Chinezen instemmend, terwijl maar 41 procent van de Nederlanders het hier mee eens is.

Aanschaf

Bijna dezelfde verhouding komt terug bij de vraag of de automobilist een elektro-auto zou overwegen bij de aanschaf van zijn volgende auto. De vraag hoe de elektriciteit wordt opgewekt speelt voor Nederlanders amper mee, terwijl maar liefst 82 procent van de Chinezen dit aspect laat meewegen.

Hoe jonger de groep ondervraagden, des te belangrijker vinden zij de vraag waar de stroom is gegenereerd. Jongeren hebben ook vaker een voorkeur voor volledig elektrische auto's, waar senioren sneller een hybride auto (half elektrisch, half brandstof) zouden kopen.

De kritische houding van Nederlanders kan volgens Accenture, dat in Nederland inmiddels zelf 15 elektrische auto's op de weg heeft, worden verzacht "zodra een consument ervaart hoe het is om te rijden in een elektrische auto".