AMSTERDAM - Grote Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar meer broeikasgassen uitgestoten. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Volkskrant. 

De krant keek naar 22 grote bedrijven en kwam tot de conclusie dat die samen 13 procent meer aan CO2 de lucht inbliezen dan in 2009. Totaal ging het om 351 miljoen ton.

Vooral grote uitstoters als ArcelorMittal (ruim 21 procent meer) en Shell (bijna 9 procent meer) zagen hun emissie groeien. Bierproducent Heineken, een middenmoter in de lijst, blies ruim 41 procent meer de lucht in.

KPN reduceerde zijn uitstoot met bijna 37 procent en was daarmee koploper bij het verminderen.

Record

Eerder deze week bleek uit onderzoek van het Internationaal Energieagentschap (IEA) al dat de uitstoot van het broeikasgas vorig jaar wereldwijd weer tot recordhoogte is gestegen.

Na een dipje in 2009 door de wereldwijde financiële crisis, is de uitstoot vorig jaar toegenomen tot 30,6 gigaton. Dat is 5 procent meer dan het vorige record in 2008, aldus het IEA.

De totale uitstoot door Nederlandse bedrijven die meedoen aan het Europese systeem van emissiehandel nam vorig jaar met 4,2 procent toe  tot 84,4 miljoen ton, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).