AMSTERDAM – De markt voor duurzaam beleggen in Nederland is in 2010 met bijna 7,4 procent gegroeid. Het totale bedrag aan duurzaam belegd geld is daarmee opgelopen tot bijna 3,9 miljard euro.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De groei lag flink lager dan in 2009, toen de stijging uitkwam op 22 procent. Duurzaam beleggen heeft inmiddels een marktaandeel van 3,8 procent.

De beleggersvereniging maakt zich zorgen over de aangekondigde plannen om een deel van de fiscale regeling voor groen, sociaal-ethisch en cultureel te beleggen gedeeltelijk af te bouwen.

Nadelige effecten

De VBDO vreest dat de maatregel nadelige effecten zal hebben op de markt voor fiscaal gedreven duurzaam beleggen en sparen, hoewel de gevolgen volgens de vereniging op dit moment nog moeilijk in te schatten zijn.

De heffingskorting van 1,3 procent wordt in vier jaar tijd afgebouwd naar nul procent, terwijl de vrijstelling van de vermogensrendementsheffing blijft bestaan.

Mainstream

“Duurzaam sparen en beleggen wordt steeds meer mainstream. De uitdaging voor de banken is nu om een antwoord te vinden op de veranderende fiscale omstandigheden”, aldus VBDO-directeur Giuseppe van der Helm.

In 2010 nam conventionele duurzame beleggingsmarkt met elf procent in omvang toe tot twee miljard euro, terwijl de fiscaal vrijgestelde markt met 3,9 procent groeide naar 1,9 miljard euro.

Gemiddeld is de duurzame beleggingsmarkt met elf procent per jaar gegroeid van 2001 tot 2010. Alleen in 2002 en 2008 werd er een krimp gemeten.