AMSTERDAM – Nederland mist de boot in de schone energiesector, terwijl juist deze sector enorm groeit. Binnen 10 jaar komen er 100 miljoen ‘groene’ banen bij, maar Den Haag laat niks van zich horen. Dit schrijft Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid, vrijdag op de website van Trouw.

Volgens Rotmans ontstaat er een nieuwe schone economie die serieus wordt genomen door het bedrijfsleven en andere landen. De schone energiesector groeit 30 procent per jaar en in de toekomst zou het een banenmotor zijn.

De hoogleraar noemt onder andere de uitspraak van de topman van Unilever, Paul Polman, als voorbeeld. Polman verklaarde dat bedrijven over vijftien jaar geen bestaansrecht meer hebben als ze niet aan duurzaamheid werken.

Verder investeren landen zoals China en de VS tientallen miljarden dollars in de technologische ontwikkeling van duurzame energie. Volgens Rotmans blijft Nederland hierbij ver achter met een bedrag van ongeveer een miljard euro.

Grondtoon

“Opvallend is dat deze duurzame grondtoon niet resoneert in Den Haag. Duurzaamheid lijkt daar dood verklaart.” De hoogleraar denkt dat onder andere de gevestigde belangen in Nederland  een grote invloed hebben en dat de afhankelijk van de gasbaten meespeelt.

Eerder deze maand bleek ook al uit een onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants dat Nederland achterop raakt in de markt voor schone energie. De investeringen en de omzet zouden tegenvallen vergeleken met andere landen.