‘Goede groene energieprojecten zijn schaars’

AMSTERDAM – Europese investeringsfondsen hebben genoeg geld beschikbaar om in schone energie te steken. Ze hebben er echter moeite mee geschikte projecten te vinden.

Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Deloitte onder 500 fondsmanagers. Meer dan de helft is van mening dat kwalitatief goede investeringsprojecten schaars zijn. Twee derde stelt bovendien dat hooguit vijf procent van de projecten die langskomen geschikt is om in te investeren.

“Er bestaat een voorkeur om te investeren in projecten met bewezen technologie, goede cashflows en een sterk management. Fondsen zijn selectief”, aldus Peter Bommel van de accountantsorganisatie.

Hoge eisen

Investeerders stellen hoge eisen. Zo moeten de duurzame energieprojecten waar ze in stappen voldoen aan juridische eisen, overheidstoestemming hebben en de benodigde vergunningen. Ook subsidies vormen een belangrijke voorwaarde.

Volgens 60 procent van de fondsmanagers leveren de projecten waarin uiteindelijk geïnvesteerd wordt voldoende op. Voor 74 procent vormt de zogenoemde ‘return on investment’ dan ook de belangrijkste reden om te kiezen voor groene projecten, terwijl slechts acht procent maatschappelijke verantwoordelijkheid als drijfveer noemt.

Er wordt steeds meer geïnvesteerd in duurzame energie. De komende drie jaar verwachten de fondsmanagers vooral meer geld te steken in efficiënter energieverbruik, windenergie, biobrandstof en zonne-energie.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie