AMSTERDAM – Windparken op zee worden binnen 10 tot 15 jaar rendabel. Dit blijkt donderdag uit een rondgang langs onder andere internationale overheidsinstanties van advies- en accountancybureau PwC.

Meer dan de helft van de overheidsinstanties verwacht dat offshore windenergie binnen 10 tot 15 jaar zonder overheidssubsidies gewonnen kan worden.

17 procent verwacht dat het in minder dan 10 jaar rendabel kan zijn. De belangrijkste factor hierin is het kostenniveau, volgens PwC.

Veel producenten van windmolens verwachten dat de kosten voor de bouw van een windmolenpark binnen vijf jaar gaat dalen.Nu kost energie uit offshore windmolens 3 tot 5 miljoen dollar per megawatt. Een groot deel van de ondervraagden denkt dat de kosten 10 tot 20 procent gaan dalen.

Nucleaire ramp

Een andere belangrijke oorzaak voor het optimisme in de windenergiesector is de nucleaire ramp in Japan. “Wat de uitkomst van de situatie in Fukushima ook zal zijn, waarschijnlijk wordt energiebeleid positiever tegenover duurzame energie”, aldus PwC in een persbericht.

Naast overheidsinstanties interviewde PwC belangrijke spelers in de windenergiemarkt in 12 verschillende landen.