AMSTERDAM – Het Franse olieconcern Total gaat voor 1,4 miljard dollar (940 miljoen euro) investeren in het Amerikaanse zonnepanelenfabrikant SunPower. Total wordt daardoor voor 60 procent eigenaar van SunPower. Dit maakten SunPower en Total donderdagavond bekend.

Door de stijgende gasprijzen en de groeiende zorgen over kernenergie zou een overname in de hernieuwbare energiesector strategisch zijn voor Total, aldus analisten tegenover persbureau Bloomberg. “Het is een natuurlijke verzekering tegen hoge olieprijzen en verminderde oliereserves.”

Total, het op twee na grootste olieconcern in Europa, neemt niet alleen een aandeel in SunPower, maar gaat ook voor 1 miljard dollar aan financiering regelen voor het bedrijf. Total kan goedkoper geld lenen dan SunPower.

Aandeelhouders van SunPower kunnen 23,25 dollar voor hun aandelen krijgen. Hiermee zou het bedrijf in totaal 2,3 miljard dollar waard zijn.

Fusieactiviteiten

Volgens analisten kan deze overname zorgen voor meer fusieactiviteiten in de Amerikaanse en Europese zonnepanelensector. Fabrikanten ondervinden last van goedkopere Aziatische producenten en zoeken financiering om zich hiertegen te wapenen.

Door de mega-investering stegen de aandelen van zonnepaneelfabrikanten wereldwijd. Het Chinese bedrijf Suntech Power, de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld, won 7 procent.