AMSTERDAM - Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan hebben een apparaat voor fabriekshallen ontwikkeld, dat trillingen kan omzetten in elektriciteit. Het ding zou vele malen efficiënter zijn dan vergelijkbare apparatuur.

De onderzoekers ontwikkelden het apparaat voor fabrieksmachines, waarvan er velen veel trillingen veroorzaken. Het systeem van de Universiteit van Michigan, dat slechts 27 millimeter groot is, zet die vibraties om in elektriciteit. De elektriciteit is bedoeld voor de aandrijving van draadloze sensornetwerken, die de fabrieksexploitanten op de hoogte houden van eventuele storingen.

Tot nog toe werken sensornetwerken in fabrieken op basis van stroom via batterijen of het stopcontact, waardoor exploitanten extra energiekosten maken. Ook vergen deze oplossingen meer installatie- en onderhoudswerkzaamheden. Een energiesysteem dat op basis van trillingen werkt, zou die kosten drastisch verlagen. De nieuwe apparatuur zou liefst twintig jaar mee kunnen.

Onderzoekers zien ook mogelijkheden om de apparatuur toe te passen in de geneeskunde en de auto-industrie, door deze te koppelen aan implantaten en warmtesensoren op wagens.