DEN HAAG - Regeringspartij CDA en oppositiepartij PvdA slaan de handen ineen voor een nationaal energieakkoord.

Ze roepen minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) op om alle hoofdrolspelers rond energie, onder wie leveranciers, distributeurs en consumenten, samen te brengen om zo'n plan vorm te geven.

CDA en PvdA dienen het voorstel donderdag in, als de Kamer een overleg heeft over energie. De bedoeling is dat er in Nederland afspraken worden gemaakt zodat er genoeg energie beschikbaar blijft en er tegelijkertijd steeds meer groene stroom komt.

Het aandeel duurzame energie moet zo in 2050 ''de 100 procent naderen'', zo lichtte CDA-Tweede Kamerlid Gerda Verburg het voorstel toe.

Akkoord

Afgelopen zaterdag hielden PvdA-leider Job Cohen en PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom via een ingezonden brief in de Volkskrant al een pleidooi voor een nationaal akkoord.

Doordat het beleid in Nederland telkens wisselt als er een nieuw kabinet aantreedt, blijven investeerders weg of haken ze af. Ook Verburg maakte zich eerder in de Kamer hard voor een beleid met ''langjarige afspraken''.

Het streven is een akkoord waarbij alle partijen iets moeten inleveren en iets van hun gading terugkrijgen. Volgens de twee partijen is het mogelijk en noodzakelijk om innovatief energiebeleid duidelijk en voor de lange termijn zeker te stellen.

Brandstoffen

Omdat fossiele brandstoffen opraken, zijn alle politieke partijen het erover eens dat er nieuwe en liefst schonere vormen moeten worden gevonden om te blijven voldoen aan de vraag naar energie.

Dat CDA en PvdA van gedachten verschillen over de wijze waarop kernenergie hierin een rol kan spelen, was geen belemmering om de handen op elkaar te krijgen voor het nationale energieplan, zei Verburg.

Donderdag vergadert de Tweede Kamer afzonderlijk ook nog over kernenergie. Verburg gaat dan onder meer vragen om te onderzoeken of er thorium in plaats van uranium kan worden gebruikt in kerncentrales, omdat dit volgens haar een oplossing kan zijn voor vraagstukken rond radioactief afval.